Hjem > nettnavigering > Google, Wikipedia og YouTube som allmenne innganger til egne nettsider

Google, Wikipedia og YouTube som allmenne innganger til egne nettsider

Vi må være synlige der folk er – på Google og YouTube – og på Wikipedia; fordi en wikiartikkel mer eller mindre automatisk får god ranking på google – og betydelig bedre enn oppslag fra dine egne (eller institusjonens) nettsider. Et eksempel belyser dette.

Jeg er interessert i informasjon om Kristoffer Aamot; tidligere kinosjef i Oslo og oslofilmens far. Et googlesøk på Kristoffer Aamot gir følgende resultat:

Det finnes en Wikipediaartikkel om Kristoffer Aamot, og denne kommer øverst på trefflista. Av 15.000 treff!

Jeg vet at Oslo byarkiv også har publisert arttikel om oslofilm og KA, men den første artikkelen dukker opp laaaangt ned på lista. Noen andre aktuelle sider som jeg vet er relevante for meg kommer lengre ned på trefflista:

 • nr 15 – en kulturnettartikkel om KA
 • nr 16 – filmbutikken til NFI, som selger DVDer med oslofilm
 • nr 29 – første artikkel fra Oslo byarkiv (riktignok er ikke dette en dedikert artikkel om Kristoffer Aamot, men allikevel)

Hvordan kan vi tilpasse oss dette? Her er noen forslag til strategi:

 1. Lage gode oppslag på nettsidene i vår egen institusjon
 2. Lage en god artikkel på Wiki om det samme teamaet (ev. noe bredere) med tydelige lenker til mer informasjon på egne nettsider. (Og da holder det ikke bare med fotnotene i wiki – men store synlige klikkbare skjermdumper eller bilder)
 3. Lage en video eller bildespill om det samme temaet, og legge denne på YouTube – og med tilsvarende lenker tilbake til egne nettsider.

En ekstra utfordrin er hvordan vi kan synliggjøre innholdet i egne databaser. Vi skal kanskje ikke ha som mål at alle (de 27.000 sakerene i det (nesten) komplette registeret over bystyresaker tilbake til 1837 skal være synlige i et Google-søk, men vi må synliggjøre i Google at det finnes mer detaljert informasjon i slike databaser – og med direkte lenke til selve kilden. Som altså kan være Oslo byarkivs Generalregisteret for bystyresaker –  eller Digitalt Museum for de som er interessert i mangletrær.

Reklamer
 1. Tord
  11/09/2009, kl. 10:01

  Her tar du det digitale mediet raskt og effektivt i bruk – samtidig som du tenker høyt. Veldig bra.

  Hvordan bystyresakene etter 1837 skal synliggjøres i Google er et interessant problem. I prinsippet har bibliotekene samme utfordring når de vil gjøre enkeltbøker (dvs. dokumentposter) synlig i Google. Det må jo også skje på måter som ikke overdynger brukeren med informasjon.

  Har du testet ut Google på noe av dette? Jeg prøvde nettopp «Zwilgmeyer» – for å ta en norsk forfatter som ikke er så veldig i vinden – og kom ut med treff på museumsnett, Wikipedia, SNL og LibraryThing (!) på topp.

  Jeg legger merke til at museumsnett har en grei oversiktsartikkel, men mangler lenker videre; at Wikipedia er ekstremt kort – uten henvisning til museumsnett; at SNL er ganske fyldig (m/bibliografi); og at LibraryThing inneholder unik brukergenerert informasjon om faktisk eierskap i dag.

  • Lars Rogstad
   11/09/2009, kl. 15:00

   Takk for hyggelig tilbakemelding og konkrete tips til videre arbeid. Har ikke testen Google systematisk ennå, men det står på planen …

 2. Mai
  19/02/2013, kl. 02:05

  I really needed to discuss this unique blog post, “Google, Wikipedia og YouTube som allmenne innganger til egne nettsider
  Lars’ studieblogg” together with my good friends on facebook itself. I actuallysimply desired to spread your fantastic posting! Many thanks, Maura

 1. 04/09/2009, kl. 10:11
 2. 29/10/2009, kl. 23:08

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: