Hjem > diverse > Slipp brukerne til – men ikke på ABM-konferansen …

Slipp brukerne til – men ikke på ABM-konferansen …

Jeg deltok på ABM-konferansen 2009 i går, med mange spennende og inspirerende foredrag (som du allerede kan se på nett – bra!). Og Plinious rapporterer fortløpende om sine inntrykk.

Abm-konferansen 2009

Et av gjennomganstemaene i år var «slipp brukerne til» (i samlingene), brukerdialog, sosiale nettsteder, 2.0, etc. Men på selve konferansen var det ikke lagt opp til dette:

 • ingen anledning til spørsmål eller kommentarer til foredragene
 • ingen diskusjoner
 • rett og slett – ingen dialog, og ingen tilbakemeldinger fra brukerne

Litt spissformulert kanskje, men illustrerer dette et sentralt poeng – at vi er veldig positive til brukerkommunikasjon og dialog i festtalene våre, men at vi ikke helt får det til i praksis? Eller er det så enkelt at arrangørene av konferansen har erfaring for at forsamlingen stort sett er så lite taletrengt at det er like greit å kutte det ut …

Reklamer
Kategorier:diverse Stikkord:
 1. jonbirger
  04/11/2009, kl. 22:37

  Hei
  Du tar opp et viktig spørsmål! Jeg har ikke vært involvert i planleggingen av denne konferansen, men jeg har jo noen refleksjoner fra tidligere som kan være relevante i denne sammenhengen.
  Mine erfaringer tilsier at man må sette av tid etter hvert foredrag hvis det skal fungere godt med innlegg fra salen. Men det er i så fall tidkrevende og vil resulter i at man må skjære ned antall foredrag eller forberedte innlegg. Det ser også ut til at folk flest har vanskelig med å gripe ordet i så store forsamlinger som på mandagens konferanse (ca 320 deltakere), og det er gjerne en mindre gruppe med gjengangere som dominerer når det åpnes for innlegg fra salen. Med andre ord tror jeg det da kan være greit å prioritere tiden på store konferanser til flere innlegg som kan belyse temaene fra forskjellige synsvinkler og til lengre pauser der deltakerne kan diskutere seg imellom eller gripe tak i innlederne for å diskutere det som er presentert. Så er det jo også bra at det er mulig å ta en debatt i ettertid slik du inviterer til her!
  På konferansens andre dag var det satt av fem kvarter til spørsmål og debatt på slutten av dagen. En stor del av deltakerne, jeg vil anslå ca 1/3 del, valgte å droppe denne bolken. Det var ikke mange som ønsket å ta ordet, og det hele ebbet ut etter ca 20 minutter.
  Jon Birger

 2. Lars Rogstad
  05/11/2009, kl. 14:48

  Takk for kommentarer!
  Min erfaring er også den samme – at det ikke er like lett å ta ordet i så store forsamlinger. Så kanskje bør vi tenke helt nytt? Hvordan involvere brukerne i slike sammenhenger – for jeg regner med at det er fornuftig å prøve å innhente synspunkter når det er så mange og kompetente brukere samlet på ett brett.

  Eller skal ABM-konferansen fortsatt primært være enveis kommunikasjon?

 3. 09/11/2009, kl. 14:09

  Jeg tror de tradisjonelle møtene – som formidlingsform – vil følge avisene i deres langsomme glideflukt mot bakken.

  Når alle foredragene ligger på nettet, med PDF og MP3, hvorfor skal da tre hundre mennesker sitte på rekke og rad i en stor sal og høre på lange foredragsserier?

  Alternativer prøves nå forsiktig ut: lynforedrag, nullkonferanser, smågruppesaler, osv. Jeg ønsker meg mer prøving, mer vurdering, mer organisatorisk læring. Digital teknologi tillater helt andre, intensive, dynamiske og inkluderende kommunikasjonsformer enn det klassiske møteformatet med foredrag (hør på meg!), spørsmål til foredragsholderen (fra de som tør) og paneldebatt (vi diskuterer på dine vegne …).

 1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: