Scenarie

OK-rullan – filmavis fra før filmavisens tid!

Fredrik studerer historie ved Universitetet i Tromsø. Han kommer opprinnelig fra Oslo, og ønsker å finne tema til en masteroppgave med tilknytning til hjemstedet. Samtidig er han opptatt av bruk av film og levende bilder i nyhets- og folkeopplysning. Han kjenner godt til Filmavisen og publiseringen av dette materialet på video, men nå har han hørt av noen studievenner at det skal finnes et enda eldre filmmateriale som ikke er så godt kjent. Dette skal visstnok være tilrettelagt og publisert av Oslo byarkiv.

Fredrik sjekker nettsidene til Oslo byarkiv, og der finner han en omtale av dette filmmaterialet. Det viser seg at Oslo kinematografer har produsert i alt ca. 1.300 nyhetsfilmer – i varierende lengde og tematikk. Filmene ble produsert i perioden 1933 til 1941, da kinematografene trakk seg fra dette arbeidet fordi de ikke lenger kunne arbeide under de rammebetingelsene som – nye NS-myndighetene påla dem. Men produksjonen av nyhetsfilmer fortsatte – og økte! – men uten Oslo kinematografer som bidragsyter. Men det er annen historie.

La oss vende tilbake til Fredrik og jakten hans på informasjon. Byarkivet har publisert en søkbar katalog med sentrale opplysninger som tittel, produksjonsår, fotograf, produsent og en kort beskrivelse av innholdet. Dessuten er også selve filmene publisert på disse sidene! Alle filmene kan spilles av direkte i nettleseren, men riktignok i et ganske lite format. Men dette er mer en god nok kvalitet for Fredrik, og han får raskt en god oversikt over disse spennende småfilmene.

I tillegg orienteres det om ytterligere arkivmateriale som finnes i Byarkivet. I arkivene etter kinematografene ser det ut til at det er mye spennende materiale! Her skal det finnes produksjonsplaner, budsjetter og regnskap – og også manus til filmene! Dette er interessant for Fredrik. Nå øyner han muligheter til virkelig å studere planlegging og gjennomføring av disse filmene i detalj. Han ser for seg mulighetene til å se på ambisjoner og forventninger slik de ble formulert i planer og innstillinger, og så følge sakene gjennom de mer traurige budsjettrundene – der de mer luftige og spenstige planene gjerne blir barbert og redusert til et mer gjennomførbart nivå.

Fredrik forbereder seg ved å se gjennom flere av filmene på nett, og danner seg et god oversikt over materialet ved å studere katalogen med alle titlene. Og han finner raskt ut at han også skal ta seg en tur til Byarkivet i Maridalsveien i Oslo, og setter av noen dager til å studere dette spennende arkivmaterialet på lesesalen der.

Om dette filmmaterialet

Oslo byarkiv har en omfattende samling med historiske filmer. Materialet stammer for det meste fra Oslo kinematografers produksjon av kortfilmer i perioden 1930 -1980.

Denne produksjonen av filmer kan deles inn i to bolker:

  • ”Oslofilmene”, som består av dokumentarer om Oslo, skapt av ulike regissører på oppdrag fra Oslo kinematografer i årene 1948-1982
  • ”OK-rullan” (Oslo kinematograf-ruller) som består av kortere filmsnutter, opptak som ble produsert for visning som nyhetsinnslag i forkant av kinoforestillingene.

Oslo-filmene består av ca. 180 titler. Gjennom et samarbeidsprosjekt med (daværende) Norsk Filminstitutt, nå Filmarkivet i Nasjonalbiblioteket er det utført et omfattende dokumentasjons-, restaurerings-, digitaliserings- og formidlingsarbeid. Alle titlene er digitalisert, og et utvalg på 74 titler er publisert på tre DVD-utgivelser – ”By og gate, buss og trikk” (2005), ”By og park, fjord og mark” (2006) og ”By og blokk, dugnad og rock” (2007). DVD’ene er populære med fortsatt rimelig høye salgstall.

OK-rullan regnes som forløpere til Filmavisen og dannet i sin tid skole for lignende nyhetsformisling i flere norske byer. Til forskjell fra Filmavis-stoffet er imidlertid materialet i liten grad blitt vist siden opptakene ble gjort. Det finnes i dag et relativt godt register over materialet. Det er imidlertid behov for en gjennomgang og kvalitetsikring av dette, og deler av registeret finnes kun på papir.

Noen typiske titler er:

* Fekteopvisning på Stadion juni 1934. Den franske fekter ltn. Faure

* Frøken Marvel Abrahamsen svømmer fra Drøbak til Oslo på 13 ½ time (1937)

* Flomkatastrofen i Simodalen i Hardanger (1937)

* Atlanterhavsflyveren Thor Solbergs ankomst til og start fra Bergen (1935)

* Parksvanene i Oslo tas inn 16. desember (1938)

* Kong Zogu i Oslo (1939)

* Finland – Treningsleir for frivillige bak fronten (1940)

* Oppmarsj for der Reichskommissær (1940)

* Hirdstafetten i Oslo 1941

* Rikshirden starter for Riksmarsjmerket (1941)

Mesteparten av materialet i OK-rullan er deponert hos Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana. Dette fordi filmene er nitratbasert og derfor brannfarlige. Noen av titlene er også digitalisert, men det finnes dessverre ingen komplett oversikt over dette.

Et bevarings- og formidlingsprosjekt vil bestå av følgende hovedaktivteter:

1. Gjennomgang og supplering av katalogmateriale

2. Ev. restaurering av dårlig eller ødelagt analogt materiale

3. Digitalisering av de analoge originalene

4. Publisering av katalog og digitale filmer på Byarkivets nettsider, ev. i samarbeid med andre institusjoner – for eksempel Nasjonalbiblioteket/Filmarkivet, Norsk Filminstitutt, Scanpix, Universitetet i Bergen

5. Ev. produksjon av kommersielle produkter – typisk DVDer med hele eller deler av materialet

I flere av disse fasene er det aktuelt og nødvendig med et samarbeid med flere andre institusjoner og miljøer. Dette gjelder særlig digitaliserings- og formidlingsaktivitetene. Aktuelle samarbeidspartnere er i første rekke Nasjonalbiblioteket/Filmarkivet og Norsk Filminstitutt.

Formidlingsprosjektet vil ha en bred målgruppe, med forskere, historikere, studenter, journalister og den ”interesserte allmennhet” som de mest typiske brukerne – og da kanskje den siste gruppa som den mest aktuelle.

Reklamer
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: